Kilka słów o marokańskich potrawach

Maroko to jeden z krajów Afryki. Nie bez powodu jest to kierunek, który coraz częściej pojawia się na liście krajów, które pragnie się odwiedzić, gdyż zdecydowanie Maroko zachwyca. Nie tylko zabytkami, barwnymi bazarami, gościnnością mieszkańców, ale też pyszną kuchnią. Jedną z najbardziej typowych marokańskich potraw jest tajine. Jest to aromatyczny gulasz z warzywami i mięsem (np. z kurczaka, cielęciny). Oprócz tego występuje on w wersji z łososiem, sardynkami czy samymi warzywami, więc każdy może znaleźć smak odpowiedni dla siebie. Jako dodatek do tego dania serwuje się najczęściej kuskus, który dzięki odpowiedniemu przygotowaniu pasuje do tajine idealnie. Innym często serwowanym w Maroko daniem jest harira – rozgrzewająca zupa. Jej podstawą jest baranie mięso (choć niektórzy przygotowują ją na bazie drobiu czy wołowiny). Do mięsa dodawane są różne rośliny strączkowe (np. bób, ciecierzyca czy groch), aromatyczne przyprawy oraz kuskus, makaron lub ryż. Czymś, czego koniecznie trzeba spróbować jest też rfissa.

Chcesz spróbować marokańskich specjałów? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Maroko biura podróży Globzon Travel: