Kuchnia jordańska – czym się charakteryzuje?

Jordańska kuchnia jest zaskakująca, bo pełna jest wpływów kuchni tureckiej oraz arabskiej. Jordańczycy spożywają posiłki nie tylko po to, by zaspokoić podstawową potrzebę jaką jest głód. Przygotowywanie dań i ich jedzenie jest tu raczej rytuałem, swoistym celebrowaniem, dlatego nie powinniśmy się dziwić temu w taki sposób ono przebiega.

Musimy pamiętać o tym, że w Jordanii zwykle jada się na początek przystawkę (są to najczęściej sałatki, pasty lub pierożki). Następnie czas na danie główne: każdy znajdzie coś dla siebie, bo dania są zarówno mięsne jak i bezmięsne. Wśród najpopularniejszych smakołyków króluje kofte (grillowane kiełbaski), maqlubba (ryż z podsmażonym mięsem i pomidorami) czy falafel (pyszne kulki z ciecierzycy). Na koniec czas rzecz jasna na deser podawany z aromatyczną kawą z kardamonem. Wśród słodkości prym wiodą różnego rodzaju baklawy, którym nie sposób się oprzeć.

Chcesz spróbować specjałów jordańskiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Jordanii biura podróży Globzon Travel: